Książki

Różności

Pocztówki

Książki

Różności

Pocztówki

Polityka prywatności

Korzystając z naszego sklepu vivarium.com.pl, powierzasz nam swoje dane. Niniejsza polityka wyjaśnia w szczegółach jakie dane zbieramy, jak nimi zarządzać i jak je usunąć.

Kto jest administratorem Twoich danych?

Administratorem Danych Osobowych (ADO) jest Antykwariat Vivarium Maria Ryńska z siedzibą pod adresem ul. Józefa Piłsudskiego 52, 41-902 Bytom, NIP: 6261883964. W kwestiach dotyczących ochrony danych osobowych możesz skontaktować się z nami, pisząc na adres mailowy vi@vivarium.com.pl.

W jaki sposób zbieramy Twoje dane?

Informacje o Tobie są zbierane dwoma sposobami. Pierwszy to pliki cookies, które są tworzone podczas przeglądania strony. Drugi to formularze, gdzie wprowadzasz dane potrzebne do rejestracji konta, bądź dokonania zakupów.

Pliki cookies

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, które wspierają obsługę techniczną strony (utrzymują sesję, stan logowania czy zapamiętują wątki, które przeczytałeś), oraz pomagają analizować ruch na stronie. Podstawą przetwarzania tych plików jest Twoja zgoda oraz uzasadniony interes ADO (zbieranie danych analitycznych). Ponieważ większość z nich jest niezbędna do poprawnego funkcjonowania strony, ich wyłączenie uniemożliwi Ci korzystanie z niej. Dlatego jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, po prostu opuść stronę naszego sklepu.

Jakie rodzaje plików cookies stosujemy?

  • plik zapamiętujący sesję użytkownika, a więc umożliwiający logowanie i utrzymanie stanu bycia zalogowanym pomiędzy kolejnymi przejściami między podstronami
  • pliki zapamiętujące niektóre ustawienia, np. Twoje zgody na wykorzystanie pozostałych plików cookies
  • pliki badające ruch na stronie, pliki powiązane z mapami, oraz pliki powiązane z wyświetlaniem reklam – są to pliki Google Analytics, Google Maps oraz usług marketingowych, w których nie profiluje się użytkowników

Więcej o plikach cookies przeczytasz tutaj.

Rejestracja i usługa Konto Użytkownika

Aby skorzystać z niektórych usług (takich jak np. stałe rabaty, czy możliwość śledzenia zmian w bazie produktów), musisz posiadać konto w sklepie. Podczas rejestracji poprosimy Cię o podanie danych osobowych takich jak adres e-mail (celem weryfikacji Twojej tożsamości i późniejszego kontaktu) oraz prywatnego hasła, używanego do logowania. Rejestracja daje Ci dostęp do usługi Konto Użytkownika, gdzie możesz także dla wygody zapisać swoje dane adresowe, wykorzystywane podczas robienia zakupów. Twoje dane nie będą w żaden sposób udostępniane publicznie. Ze względów bezpieczeństwa hasło jest przechowywane w formie zaszyfrowanej (bez możliwości rozszyfrowania), a strona korzysta z protokołu SSL do przesyłania danych.

Proces sprzedaży

Aby zrealizować Twoje zamówienie, a więc zapisy wynikające z zawieranej między nami, a Tobą – konsumentem – umowy, musimy przetwarzać Twoje dane osobowe. Twoje dane mogą być przekazane naszym partnerom, o ile będzie to konieczne do realizacji warunków umowy – np. Poczcie Polskiej czy firmie kurierskiej, celem dostarczenia do Ciebie przesyłki. Siłą rzeczy Twoje dane będą także pośrednio przetwarzali nasi dostawcy usług hostingowych. W pozostałych przypadkach żadne Twoje dane nie zostaną przekazane podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.

Komu udostępniamy Twoje dane?

Twoje dane osobowe będą w niezbędnym zakresie ujawniane naszym podwykonawcom i usługodawcom (np. dostawcom usług informatycznych, firmom kurierskim, podmiotom świadczącym usługi analityczne i statystyczne). W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia nas z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.

Podmioty, którym możemy przekazać Twoje dane

  • Poczta Polska
  • Home.pl SA

Czy podanie danych jest obowiązkowe?

W przypadku zawarcia i wykonywania umowy lub realizowania usługi pobieramy tylko te dane, bez których dana umowa/ usługa nie może zostać wykonana. Jeśli nie podasz danych niezbędnych do zawarcia i wykonania umowy/ usługi, nie będziemy mogli jej z Tobą zawrzeć lub jej wykonać. Dotyczy to także danych, które musimy zebrać z uwagi na ciążący na nas obowiązek prawny (np. dane do faktur). W pozostałych przypadkach podanie danych nie jest obowiązkowe.

Okres przechowywania danych

W związku z wykonywaniem zawartej z nami umowy, z uwagi na przepisy prawa podatkowego, będziemy przetwarzali Twoje dane przez okres 6 lat. Dane pozyskane przy pomocy plików cookies będziemy przetwarzali maksymalnie przez 3 lata. Pliki cookies możesz usunąć w dowolnej chwili, korzystając z ustawień przeglądarki internetowej. W pozostałym zakresie będziemy przetwarzać Twoje dane do czasu cofnięcia Twojej zgody, wyrażenia sprzeciwu lub do czasu żądania zaprzestania przetwarzania i usunięcia z naszego systemu informatycznego wszystkich Twoich danych możesz zgłosić w dowolnym momencie (i dokumentacji papierowej, jeśli taka istnieje i jeśli nie będzie to w sprzeczności z innymi przepisami, np. podatkowymi). Po upływie wskazanych okresów czasu, Twoje dane zostaną usunięte lub zanonimizowane.

Prywatność osób poniżej 16 roku życia

Oferowane przez nas usługi nie są przeznaczone dla osób poniżej 16 roku życia. Z tych względów informujemy, że jeśli dowiemy się, że bez zgody opiekunów prawnych przetwarzamy dane osobowe osób poniżej 16-go roku życia, wówczas podejmiemy odpowiednie kroki w celu jak najszybszego usunięcia tych danych.

Jakie przysługują Ci uprawnienia?

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i naszych partnerów/ podwykonawców:

  • prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych, jeśli zgoda ta była podstawą prawną do ich przetwarzania
  • prawo żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
  • prawo do przeniesienia danych
  • prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych • prawo do wniesienia sprzeciwu z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją, jeśli Twoje dane osobowe przetwarzamy na podstawie prawnie uzasadnionego interesu. Dane takie będziemy przetwarzać dalej w niezbędnym zakresie, jeżeli po naszej stronie będzie istniał uzasadniony ku temu powód

Jeśli uważasz, że przetwarzanie przez nas Twoich danych narusza Twoje prawa powiedz nam o tym. Staramy się reagować na uwagi i sugestie naszych klientów. Więcej informacji uzyskasz, kontaktując się z nami pod adresem vi@vivarium.com.pl.

Ustawienia prywatności

Niektóre pliki cookies są niezbędne do poprawnego funkcjonowania strony. Możesz je wyłączyć w ustawieniach swojej przeglądarki, ale uprzedzamy że nie będziesz mógł złożyć zamówienia. Jeśli nie zgadzasz się w ogóle na używanie cookies na naszej stronie, kliknij tutaj, aby opuścić stronę.

Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych przy pomocy cookies przez Antykwariat Vivarium i przez naszych partnerów w celach marketingowych, obejmujących także działania analityczne. Na podstawie tej zgody Twoje dane będą wykorzystane do prezentowania Ci reklam produktów i usług naszych oraz naszych partnerów biznesowych na stronie i w Internecie.